Ramadan Diraikan : Antara Kegilaan atau Kewarasan
Ramdhan kini kembali menjengah segenap kehidupan kita. Umat Islam berlumba-lumba menghadiri solat terawih dan meningkatkan amal ibadah. Masjid menjadi lebih meriah dan ceria daripada biasa, dengan kehadiran pelbagai jenis manusia. Di sana sini, bazar ramadhan sesak dengan manusia. Mencari juadah yang membuka selera. Ikan bakar, ayam golek dan beraneka jenis makanan muncul untuk pilihan kita semua. Manakala, di hotel pula sibuk dengan pelbagai promosi buffet berbuka puasa. Masing-masing menghidangkan menu yang lain daripada yang lain. Namun, tatkala manusia menjadi 'gila makan' semasa Ramadhan. Beberapa perkara perlu difahami, diteliti agar kita terus berwaspada terutamanya hal berkaitan makanan. Berita akhbar Utusan Malaysia bertarikh 23 Ogos 2009 menyatakan sehingga Mei tahun ini hanya 27 hotel yang dapur utamanya diiktiraf halal oleh JAKIM daripada lebih 2,000 hotel di negara ini perlu diberikan perhatian serius. Hanya 1.4% daripada keseluruhan jumlah hotel yang mengikuti tun...